Als u een hele dag bij ons komt varen dan is de vaarroute Rondje Oldambt wat voor u. Deze gevarieerde vaarroute leidt u door kanalen, langs dorpjes, over het Oldambtmeer en brengt u na een dag varen weer terug bij uw startpunt in de jachthaven van Midwolda.

Blauwe Passage

Vanuit Jachthaven Midwolda vaart u direct naar de naastgelegen sluis genaamd Blauwe Passage. Deze bedient u zelf met zelfbedieningssleutel. De brug hoeft niet omhoog. Daar kunt u met onze boten onderdoor. Na de sluis vaart u het kanaal in dat ook Blauwe Passage heet. Dit kanaal is in 2015 aangelegd om het Oldambtmeer aan de Noordzijde te ontsluiten. Aan het einde van de Blauwe Passage slaat u rechts af, het Nieuwe Kanaal in.

Het Nieuwe Kanaal

Het Nieuwe Kanaal is, anders dan de naam doet vermoeden, helemaal niet zo nieuw. Het kanaal werd begin jaren 1870 aangelegd voor de afwatering van het Oldambt en voor de export van graan. Oorspronkelijk liep het Nieuwe Kanaal helemaal van het Winschoterdiep naar Nieuwolda, maar men heeft dit in de 20e eeuw veranderd. Het Nieuwe Kanaal is een best wel saai recht stuk. Als u geluk heeft vaart u door mooie gele koolzaad- of graanvelden, waar het Oldambt om bekend staat.

Nieuwolda, 't Waar en Nieuw Scheemda

Eenmaal in Nieuwolda vaart u links het Termunterzijldiep op. Of u vaart een stukje rechtdoor en legt bij Eetcafé de Brug aan voor kop koffie. Vlak na Nieuwolda komt u langs Landwinkel en wijngaard Ol Diek. Hier kunt u vele lokale producten kopen, waaronder Oldambtster wijn. Via 't Waar en Nieuw Scheemda leidt de route u verder richting Scheemda. Onderweg moet u zelf een paar bruggen openen (en weer sluiten).

Scheemda

In Scheemda heeft u tijd voor een korte (lunch)pauze. Hiervoor kunt u bij de plaatselijke bakkerij of supermarkt terecht. Voorbij de jachthaven van Scheemda gaat u onder het viaduct door en linksaf het Winschoterdiep op. Op dit grote kanaal hoeft u de bruggen niet zelf te bedienen. Meld u aan via de drukknop en de brugwachter maakt de bruggen voor u open.

Winschoterdiep en Blauwestad

Ter hoogte van Winschoten slaat u linksaf en verlaat u het Winschoterdiep. Via de Blauwediepsluis komt u weer in het Blauwestadgebied. Vanaf de sluis is het nog iets meer dan een uur varen naar Midwolda. Heeft u nog tijd over? Ga dan nog wat eten of drinken bij Hotel Restaurant In den stallen. Zij bevinden zich vlakbij de sluis. U heeft nu de keuze om de route in Noordelijke of Westelijke richting te vervolgen. De westkant leidt u onder de Pieter Smitbrug door, de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Ook komt u langs Havenkwartier Blauwestad met haar horecagelegenheden en Strand Zuid.

Oldambtmeer

De Noordelijke route gaat langs Beerta en Finsterwolde en door Woongebied Het Riet van Blauwestad. In Finsterwolde vindt u Paviljoen Flonk aan het water. Over het Oldambtmeer vaart u in Noordelijke richting terug naar uw startpunt Jachthaven Midwolda. Hier kunt u op het terras nog even nagenieten van uw dag op het water.